LAIHDUTTAJALLE

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI!
Perustin tämän sivun näyttämään esimerkkiä kaikille painonsa kanssa kamppaileville ja haluan kannustaa ihmisiä ottamaan elämänsä omiin käsiinsä. Tuosta huolimatta suosittelen lääkärin kanssa keskustelua kaikille, jotka harkitsevat suurta painonpudotusta. Se mikä toimii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Jokainen on yksilö ja jokaiselle löytyy oma keino saavuttaa tavoitteensa.

Ennen ajatusta pudottaa painoa, myös minä kävin lääkärissä tutkituttamassa itseni. Sitten, kun päätös oli syntynyt, aloitin projektin keskustelemalla asiantuntijan kanssa ja esitin suunnitelmani ennen toimenpiteitäni. Halusin tietää, että suunnitelmani oli järkevä.

Kävin lääkärissä myös projektin aikana ja seurasin itseäni terveydenalan ammattilaisten avulla. Tällä pyrin varmistamaan, että en tekisi vahinkoa itselleni. Tuosta huolimatta pudotin painoni liian nopeasti ja minun piti toipua painonpudotuksestani. 

Muistakaa siis pitää huolta itsestänne ja toimikaa järkevästi. Tärkeintä ei ole nopea lopputulos, vaan oma terveys ja hyvinvointi.AIKA JA KÄRSIVÄLLISYYS!

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että kenenkään ei tarvitse laihtua nopeammin kuin puoli kiloa viikossa. Tiedän, että alussa tällaiset asiat tuntuvat tarpeellisilta saavuttaa nopeasti, mutta aika ja kärsivällisyys tekevät kyllä tehtävänsä.

Tietämätön ihminen luulee painonsa putoavan nopeasti ja turhautuu kun kahdessa viikossa ei tapahdu mitään. Eikä välttämättä tapahdukaan, kun keho ei ole vielä päässyt uuteen rytmiin mukaan. Itselläkään ei tapahtunut mitään aivan heti. Neuvon ottamaan pitkän tähtäimen projektin ja asettamaan ensimmäisen tavoitteen jonnekin noin kuuden viikon päähän. Itseni punnitsin aina joka päivä ja tavoittelin viikkopudotusta, joka joskus tapahtui ja joskus ei. Lopulta oivalsin miten juttu toimii, mutta siitä huolimatta jatkoin itseni päivittäistä punnitsemista, koska halusin pitää itseni ja painopäiväkirjani ajan tasalla joka ikinen päivä. Siten pidin projektin päällä ja saavutin tavoitetta pitkällä aikavälillä.VAAKA JA KILOJEN ILLUUSIO!
Usein törmään monen valittavan painonsa junnaavan paikoillaan laihtumisen sijasta. Tämä johtuu siitä, että moni laihduttaja tuijottaa vain ja ainoastaan painokilojaan. Moni jopa luovuttaa, koska ei usko laihtuvansa paikoillaan junnaavan painon takia.


Minun vinkkini on tämä: Hanki mittanauha ja mittaa vartalosi näin:

- kaulan ympärystä
- 5cm navan yläpuolelta
- 5cm navan alapuolelta

Sitten merkkaat nämä lukemat itsellesi ylös päivämäärän kanssa ja jatka sen jälkeen projektiasi antamatta periksi. Aikaisintaan kuukauden päästä mittaat toisen kerran ja huomaat miten sitkeä työ on palkittu. Itselleni kävi juuri näin. Turhauduin laihdutusurakan puolivälissä, kun painoni ei laskenut kaikista yrityksistäni huolimatta. Sitten muistin ottamani vartalonmitat. Mittasin itseni ja vertasin pari kuukautta vanhempiin mittoihin. Kaulani oli kaventunut noin 2cm, vyötäröni taas noin 11cm ja lantio noin 9cm. Tuo motivoi minua suuresti ja jatkoin eteenpäin.


ÄLÄ OLE UUSAVUTON, VAAN SYÖ OIKEAA RUOKAA!

Peräänkuulutan oikeaa ruokaa ja sen terveellisyyttä. Minusta on hirvittävää, kun joku kertoo syövänsä jotain pussikeittoja pitkällä aikavälillä. Toki semmoinen joskus menee korvaamaan aterian, mutta pääsääntöinen toistuva käyttö ei minusta kuulosta kovin hyvältä. Toki ihmiset ovat erilaisia ja joku voi pärjätä moisilla valmisteilla hyvinkin, mutta itse en haluaisi ottaa semmoista riskiä. Jätä myös einekset pois ja keskity tekemään ruokasi itse. Eineksissä kun on paljon lisäaineita ja piilosuolaa.

Itse söin välipalaksi usein proteiinipatukoita, mutta pääasiassa söin normaalia ruokaa. Tärkeintä oli syödä monipuolisesti ja riittävän usein päivän aikana. Näissäkin asioissa sinua voi auttaa joku kokeneempi esimerkiksi pätevä personal traineri, ravintoterapeutti tms. Kiireellisenä ihmisenä ymmärrän, että aina se ei ole helppoa kokkailla ruokaa itse, mutta vinkkaan tekemään silloin, kun on aikaa ja varastoimaan myöhempää käyttöä varten.


TURHAA VERTAILUA!
Miksi verrata itseä toiseen ihmiseen? Mihin se vie omaa painonhallintaa, jos miettii toisen vartaloa tai suoritusta punttisalilla? Tähän ilmiöön törmää tuon tuosta, kun aloittava laihduttaja miettii naapurin kehitystä. Tuollaisesta asiasta masentuu vain turhasta, kun sen sijaan pitäisi keskittyä omaan tekemiseen ja kehittymiseen. Jokainen aloittaa aina jostain ja naapurikin on lähtenyt jostain liikkeelle. Vertailun sijaan kannattaa kysyä neuvoja ja oppia. Pessimistisyys kannattaa kääntää innostukseksi.


KUUNTELE IHMISIÄ YMPÄRILLÄSI!
Kun olin pudottanut 84:jään kiloon, moni sanoi näin: "Älä Jaakko enempää laihduta." Ja hyvin pian totesin itsekin, että nyt on aika laittaa stoppi projektille. Usein laihduttajalle tuntuu siltä, että ulkomaailma ärsyyntyy heidän tavoitteistaan ja usein niin onkin. Mutta laihduttajallakin on ystäviä, jotka ulkopuolisena näkevät kehityskaaresi erilaisena kuin sinä itse. Jos sinusta vähäänkään tuntuu siltä, että he ovat aidosti huolissaan sinusta, niin silloin on aika katsoa peiliin! On oikein olla sinnikäs ja päättäväinen, mutta liika on liikaa.
 

Tässä on suurta ironiaa, että kirjoitan näin, koska eteläpohjalaisena jääräpäänä tapaan kaivaa lapiolla tunnelia Kiinaan, jos niin vain päätän. Hyvin usein keskityn tavoitteeseen niin hurjasti, että en mieti mitään muuta. Siinä on hyvä ja huonot puolensa, mutta oppia ikä kaikki.


Tähän lopuksi haluan toivottaa onnea ja menestystä tavoitteillesi. Pidä pää pystyssä ja usko itseesi, sillä kukaan muu ei ole niin hyvä sinä kuin itse olet.  

Tsemppiä, sinä pystyt siihen!

-JaakkoEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.