maanantai 15. kesäkuuta 2015

VUOSIPÄIVÄ!


Huomasin yllättäen, että tänään on kesäkuun viidestoista. Kaksi vuotta sitten tänä päivänä painoin 130kg. Kyseinen ylipaino oli hankittu laiskalla elämäntavalla, johon kuului helpot ateriaratkaisut, raskaat napostelut ja raskas ruokailujuoma.

15.6.2013 tein päätöksen, että nyt tämä touhu loppuu ja asetin itselleni tavoitteen. Nyt kaiken tämän ajan jälkeen on mukavaa huomata, että herään kuudelta aamulla ja jaksan ahkeroida salilla ennen töihin menoa. Tänään oli jalkapäivä, jonka tekemisestä pystyin vain haaveilemaan pari vuotta sitten.

Olin aikonut kirjoittaa tästä vain aluksi facebook –päivityksen, mutta tuossa iltakävelyä tehdessä päädyin blogi -kirjoitukseen. Huomasin taas jälleen kerran miten ihmisillä on vaikeaa aloittaa elämäntaparemontin tekeminen. Aina löytyy jokin tekosyy, jonka varjolla asiaan ei HALUTA tarttua. En sen kummemmin tässä ketään syyllistä, mutta huomasin itsenikin tekevän noita samoja tekosyitä ennen kuin päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. ”On kesä ja silloin syödään”, ”on joulu ja silloin syödään”, ”tulee vappu ja silloin ryypätään” jne.

Tiedättekös, vuoteen mahtuu monta kissanristiäistä, jolloin ”pitäisi” herkutella. Tuolla logiikalla ei muutosta tapahdu ikinä. Minä aloitin oman urakkani juhannuksen nurkilla ja kieltäydyin juomista ja herkuista. Vaikka nyt on kesä, niin eihän se estä mitään. Aloittaminen ei katso vuoden ajankohtaa, jos oikeasti haluat pyrkiä muutokseen. Toki ymmärrän, että jossain joulun alla voi olla haasteita tehdä päätöksiä, mutta en olisi ollenkaan yllättynyt, jos joku olisi niinkin tehnyt.

Tuossa eräs kaveri ehdotti minulle, että mennään karkkilakkoon ja minä suostuin. Sovimme, että yhtään karkkia ei oteta ennen syyskuuta. Sitten minä keksin vielä sanktion siihen: 20km kävelyä yhteen putkeen. Tänään minä sitten epähuomiossa otin karkin ja vasta syötyäni sen muistin tämän sopimuksen. Noh, koska näin on sovittu, niin minä kävelen sen 20km ja pidän sanani. Tämähän kuulostaa täysin tyhmältä, mutta näin pidetään omaa ja kaverin motivaatiota yllä. Eikä kolmen tunnin lenkki ole edes paha. Hoidan sen pois alta joku aamu tai tulevana viikonloppuna.
Viime keväänä tekemäni lenkki. Nyt on vastaava edessä, mutta Etelä-Pohjanmaan tasaisen maaston sijaan nyt on edessä Pirkanmaan kovia nousuja.

Kesällä ulkona grillaaminen on itselleni ollut aina hienoa ajan viettoa, mutta ei sekään ojaan kaada, kun muistaa kokonaisuuden. Yhdessä sulatejuustotäytteisessä täyslihamakkarassa on muistaakseni 250kcl ja rasvan osuus on suuri. Muistan kun korvasin ne kanan fileillä ja en tehnyt grillauksesta ylimääräistä ateriaa. Laskin tarkasti kalorit ylös ja pidin huolta, että syön vain sallitun määrän energiaa joka ikisenä päivänä. Näin sain pidettyä huolta viikkotason kalorimäärästä ja siitä laihtumisessa on kyse! Sinun on otettava katse pidemmälle tulevaisuuteen ja miettiä mitä haluat saavuttaa pitkässä juoksussa. Semmoista ei tapahdu ikinä, että pudotat 10kg parissa viikossa. Moni varaa lomamatkansa puoli vuotta tai jopa vuoden etukäteen. Painonpudotus menee samalla tavalla. Kun sanon ihmisille jotain kolmen kuukauden projektista, niin se alkaa pelottaa heitä. Ei se kumminkaan ole niin kamalaa. Uskallan väittää, että ensimmäinen viikko on pahin ja pian sen jälkeen ei enää kaipaa kalorisontaa.

Tämä kesä näyttää olevan nyt hieman kylmempi kuin se 2013 –vuoden kesä, kun itse aloitin projektini, mutta muistakaa, että laihduttaminen ei katso keliä. Se lähtee ruokavalion hallinnasta ja vaikka pihalla sataisi kuinka paljon, niin limpparin voi edelleen korvata vedellä ja rasvamätön sijaan voi syödä jotain muuta.

LAARDIPEIKON voittaminen ei ole kiinni siis vuoden ajasta, vaan jokainen uusi päivä on mahdollisuus! Kaikki te, jotka haluatte saavuttaa muutoksen, niin te pystytte siihen aivan varmasti!

Jos ei blogaajan runosuoni syki, niin toivotan kaikille oikein hyvää ja ennen kaikkea turvallista juhannusta!

- Jaakko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.