sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

NÄIN MINUSTA TULI KASVISSYÖJÄ!


Tämä on toinen viikkoni kasvispohjaisella ruokavaliolla. Olin jo pitkään pohtinut tätä vaihtoehtoa itselleni ja puhunut siitä pari kertaa valmentajani kanssa. Yritin kasvisruokavaliota jo vuosi sitten keväällä heti laihdutukseni jälkeen, mutta silloin olin liian heikkona ja keho vain huusi ruokaa.  Silloin minun oli pakko luopua kokeilusta! Nyt suurin kysymykseni oli, että voinko rakentaa kehoa syömällä kasviksia? Valmentajani mukaan pystyn kyllä, mutta ruuan määrä kasvaa suuresti.

Ruokavalionmuutosprojektini tuli ajankohtaiseksi, kun viimeksi personal trainer –ryhmämme sai kotitehtäväksi suunnitella valmentajani tyyppiselle ihmiselle kasvispohjaisen ruokavalion. Tehtävän ehdot olivat samat kuin omassa ajatuksessani, niin päätin aloittaa oman kokeiluni tässä samassa ajankohdassa. Nyt minulla on joukko ravitsemuksen ja urheilun asiantuntijoita ympärilläni, joten jutulla on hyvät mahdollisuudet onnistua ja vielä tulosta tuottaen.

Tätä muutosta on ollut ilmassa jo pitkään. Huomasin jo kauan sitten noin parikymmentä vuotta sitten, että väsyn aterian jälkeen. Varsinkin bolognese tyyppiset ruuat vaativat päälle konkreettisen ruokalevon. Usein niiden jälkeen piti jopa nukkua.

Elämäntapamuutokseni jälkeen olen aloittanut lukemaan kehoani ja sen viestejä enemmän. Viime vuosina olen käyttänyt lihana enimmäkseen kanaa. Se ei ole ollut yhtä tehokas unilääke, mutta sekin on tehnyt olon vähemmän energiseksi. Kaikkein energisin olo on ollut aamupalan jälkeen. Se on yksi syy siihen miksi käyn aamuisin salilla, koska silloin olen valveilla ja annan kaikkeni suoritukseen. Aamupalassani ei ole lihaa, vaan puuroa marjoja jne. Kaiken tämän pohjalta päädyin kokeilemaan, että miten kehoni reagoi kasvispohjaiseen ruokavalioon.
Eteläpohjalaiseen tyyliin siskoni osti minulle uuden puukon, jolla bataatti leikkaantuu tehokkaasti.
Aloitin kokeiluni laskemalla ravintoainemääriä. Tarkastelin ensin miten valmentajani oli laskenut nykyisen ruokamääräni ja sitten korvasin elintarvikkeet kasvispohjaisilla siten, että saatu energian määrä ja ravintoaineet olivat lähellä alkuperäistä ruokavaliota. Kokeilin syödä ruokia ja katsoin, että voin elää niiden kanssa. Muutamia kömmähdyksiäkin mahtui mukaan. Sitä yhtä kaali/avokado –pizzaa en syöttäisi edes maailman pahimmalle ihmiselle. Siitä tuli semmoista oksennus lurjua, jota piti syödä tappajan ilme kasvoilla.

Haasteellisin osuus oli löytää ruoka-ainekset, joissa oli proteiinia. Esimerkiksi pähkinöistä en tehnyt hallitsevaa osuutta, koska niissä on suuri määrä rasvaa. Sen sijaan erilaiset pavut, tofu, raejuusto ja soija tulivat käteväksi proteiinin lähteeksi. Maitotuotteiden ohessa syön edelleen myös kananmunia. Myös ravintolisänä nauttimani proteiinini on edelleen herapohjaista. Se on luultavasti hyvä, koska se tuo loivemman muutoksen tähän koko asetelmaan.

Ruokavalion perusosan ollessa valmiina, lähetin sen valmentajalleni, joka katsoi sen olevan asiansa ajava. Personal trainereita löytyy moneen lähtöön ja päätyessäni Bodyworkersin mukaan olen ollut enemmän kuin onnekas. Ruokavaliomuutokseni ei aiheuttanut minkäänlaista ongelmaa ja sain tukea haluamalleni muutokselle. Hyvin usein kun proteiiniksi mielletään pelkästään liha tai proteiinivalmisteet ja sitten niiden puolesta julistetaan kuin kirkossa. Näin ei tällä kertaa, Bodyworkersilla kun hallitaan erilaiset ruokavaliot olit sitten sekasyöjä tai erikoisruokavaliolla.
Tässäkin jo punnataan rehujen avulla.
Tätä uutta ruokavaliota tullaan testaamaan urheiluni toisessa rungossa, jossa harjoittelu muuttuu intensiivisemmäksi. Nykytreeniohjelmallani vointini on ollut hyvä. Olen ollut energinen päivästä toiseen, vaikka työni on vaatinut pitkiä päiviä toimistolla, sekä ikkunani alla tapahtuva urakointi on rajoittanut unen määrää. Treeni on kulkenut moitteettomasti, enkä ole kokenut heikotusta salilla. Ensimmäiseksi konkreettiseksi muutokseksi huomasin, että suolistoni toiminta muuttui paremmaksi. Näin kävi jo silloin vuosi sitten, kun olin kuusi päivää kasvispohjaisella ruokavaliolla. Silloin vessassa käynnin jälkeen haju muistutti enemmän navettaa rehunsyöjien jäljiltä.

Kasvisruokavalio haastaa elämäni siten, että nyt alkuun matkustaminen tuntuu haastavalta. Esimerkiksi viikon päästä minun pitää käydä Joensuussa. Mitä paikan päällä tarjotaan? Onko ruokaa tarpeeksi, koska minun pitää syödä isoja määriä? Kaikki tällaiset asiat nousevat mieleen, kun täytyy kulkea uutta polkua, josta ei vielä ole niin paljoa kokemusta. Tämä haaste tuli jo kotonakin vastaan. Miten pystyn syömään noin paljon kasviksia? Hankkimani blender –laite ratkaisi ongelman. Tungin sekoittimen täyteen aineksia ja sitten join vihanneksia erilaisina smoothieina. Tämä säästi paljon aikaa ja smoothieista muodostui myös kätevä eväs töihin.
 
Nyt siis katsotaan mihin näillä eväillä päästään. Tavoitteenani on päästä eroon ravintolisistä ja muuttaa treenaaminen kokonaan ruokavaliopohjaiseksi. Olen innokas näkemään kehityskaaren tuloksia ja rakentamaan voimakkaampaa kehoa. Tällä kertaa rehuilla
Tähän loppuun vinkkaan vielä Bodyworkersin Facebook –sivulla olevan kyselyn ruokavaliosta, jossa osallistujilta kysytään millainen on paras ruokavalio. Kannattaa käydä osallistumassa keskusteluun, sillä kommentoijien keskuudesta valitaan henkilö, jolle tarjotaan mahdollisuutta 6kk valmennukseen 1.9. alkaen.
Bodyworkersin ruokakyselyyn TÄSTÄ!
- Jaakko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.