lauantai 5. syyskuuta 2015

NÄIN TEET PROTEIINILEIVÄN!


Kuten moni treenaaja tietää, niin harjoittelu on vain yksi osa tulosten saavuttamista. Itse jaottelen treenaamisen kolmeen osa-alueeseen: 1. Nukkuminen 2. Syöminen 3. Harjoittelu. Näiden lisäksi tietenkin fiilis vaikuttaa; huono päivä voi viedä fokuksen ja suorituksiin ei silloin keskitytä kuten pitäisi.

Tällä viikolla itselläni kusi kohta kaksi, eli syömiset meni vähän päin helvettiä, kun remppamiehet täräyttivät asuntooni ja koko asunto sellaiseksi, ettei siellä juuri huvittanut kokkailla. Kävin sitten ulkona ruokailemassa ja koetin tilata sellaista mikä vastaa omaa ruokavaliotani. Ja tuli tuossa pizzakin haettua pariin otteeseen.

Tämä sitten näkyi salilla perjantai aamuna; kunto oli utuisen huono ja tuumasin missä vika. Toki torstai oli ollut väsyttävä päivä ja tipahdin melko nopeasti nukkumaan, kun väsy painoi. Tässä saattoi siis mättää myös kohta yksi. Noh, vahinko takaisin ja kokataan jotain ihmiselle sopivaa. Tämänkertainen kirjoitus siis ruokailusta.
 
Leivon nykyään itse leipäni. Miksi? Minun täytyy syödä nykyisellä toiminnallani 2,5g proteiinia painokiloa kohti. Kasvissyöjänä tämä on ollut eräänlainen haaste, koska välillä kyllästyy syömään samaa ja kiireinen arki rajoittaa uuden tutkimista. Välillä tulee kumminkin tehtyä hienojakin älynväläyksiä ja sitten tehdään jotain kokeellista mielikuvituksella soveltaen.

TÄSSÄ MITEN MINÄ TEEN PROTEIINILEIVÄN:

Käytän jauhoina vehnägluteeni- ja kikhernejauhoja. Vehnägluteiinissa on itsessään jo 82g proteiinia sadassa grammassa. Kikhernejauhoissa taas 22,4g/100g. Sekoitan näitä kahta jauhoja sen takia, että aminohappokoostumus täydentyisi. Varmistan asian vielä lisäämällä sekaan herneproteiinia, jossa proteiinin osuus on 82g/100g.
 
Ennen laitoin tuonne kananmunia sekaan, mutta korvaan sen nykyään avokadolla. Kananmuna on proteiinipitoisempaa, mutta jätin sen pois, koska haluan nähdä miten leipä koostuu täysin kasvispohjaisena. Avokadossa on paljon hyviä rasvoja, ja rasva voitelee solut auttaen ravintoaineiden imeytymisessä. Rasvaa tulee myös kivasti auringonkukan ja kurpitsan siemenistä. Tällaisessa määrässä siemeniä on myös hyvin proteiinia, jopa kahden kananmunan verran!
Kuva aikaisemmasta taikinasta, jossa avokadon tilalla oli kananmunia 4 kpl.
Sekoitan jauhot ensin keskenään:

- Gluteenijauhoja
3 x 100g

- Kikhernejauhoja
2 x 100g

- Herneproteiinia
70g

Auringonkukansiemen
50g

Kurpitsansiemen
50g


Gluteenijauho sitoo vahvasti, joten vettä ei kannata lisätä ennen kuin jauhot ja siemenet ovat täysin sekaisin. Veden määrä fiiliksen mukaan noin 2-3dl. Itse en tätä mitannut niin tarkasti. Pääasia, että taikina ei ole liian juoksevaa.

Sillä aikaa blenderi tykittää vihannekset muusiksi:

- Avokado
300g

Porkkana
250g

Blenderin sekoitettua yllä olevat, kaadoin vain sitten koko tavaran jauhojen sekaan ja sekoitan ainekset keskenään. Näin avokado ja porkkana leviää parhaiten joka paikkaan taikinassa. Porkkanan laitoin tällä kertaa kokeeksi mukaan itse leipään. Ei paha, mutta ehkä sen mieluummin laittaa tuoreena raasteena lisukkeeksi. Lisukkeeksi laitan tuoreita vihanneksia, leipä itsessään on jo niin tykkiä tavaraa, että se ei vain kaipaa muuta väliin.

Lisukkeet:
Viipaloitua tomaattia, kurkkua ja sipulia.
Uunin lämmitin 200 asteeseen ja annoin paistua sen noin 20 minuttia. Kannattaa välillä käydä pistelemässä haarukalla leivän kylkeen ja tarkistaa kypsyyttä.
Valmiit leivät paisuivat kivasti. Yllä mainitusta haarukkakommentista tuli mieleeni, että voisin ehkä pistellä näihin myös reikiä päälle ja katsoa onko sillä tähän tavaraan vaikutusta. Auringonkukan siemenet voisivat myös sopia leivän päälle. Nyt ne ovat tuolla sisällä.
Harmi kun ette voi haistaa tätä tuoretta tuoksua. Halkaistu leipä kun höyryää täysillä.
Leipä täytteiden kera.
Sitten tämä päivän proteiinin tarpeeni: Jaakko siis painaa nyt jotain 95kg ja se kertaa 2,5g proteiinia. Minun täytyisi siis saada yhteensä 237,5g proteiinia päivässä. Yhdessä tällaisessa juuri leipomassani leivässä on proteiinia 87,53g! Syön kaksi leipää ja aamupuuron, niin päivän tarve alkaa olla siinä! Ei paha ollenkaan.

Koko leivän ravintotiedot:

Kcal: 749,82                     Proteiini: 87,53g              Hiilari: 43,7g                    Rasva: 23,69g

Mutta eihän kasvissyöjä voi salilla tuloksia saada aikaan, ei ;)
Tässä on silleen tullut hauska pääalalleen asettelu. Ennen hiilarit tulivat pääosin leivästä ja proteiini lisukkeesta. Nyt se on päinvastoin. Ei juuri pihviä kaipaa, ellei nyt välttämättä sitä sinne halua.

Monesti ihmiset kyselee maun perään ja tämä maistuu ihan leivälle. Minua kokeneemmat leipurit osaavat varmasti saada siihen parempaa makua aikaan erilaisilla mausteilla. Itse laitoin mukaan chilimaustetta ja ripauksen suolaa. Suosittelen jonkinlaista kastiketta lisukkeiden oheen.

Valotetaan vielä, että en syö päivän aikana pelkkää leipää, niin kuin moni voisi tästä pian ajatella. Tässä on vain yksi päivän aterian osa-alue. Katsotaan joku toinen kerta sitten lisää.

Hyviä herkkuhetkiä kaikille!

- Jaakko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.