sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

365 x 37 JA MITEN TULLAAN RIKKAAKSI!


Tänään allekirjoittanut täyttää 37 vuotta ja tuntuu mukavalta herätä päivään parempikuntoisena kuin kolme vuotta sitten. Silloin eräs kaverini sanoi, että hän polttaa sekä juo ja siitä huolimatta on paremmassa kunnossa kuin minä. Tuo oikeastaan kiteyttää sen, että sairas ylipaino on pahempi asia kuin päihteet yleensä. Ylipainoa ei vain katsota pahemmaksi, koska olemme tottuneet katsomaan ryyppäämisen ja tupakoimisen epäterveellisenä. Roskaruoka (einekset, pikaruokala, limut, karkit jne.), jolla minä lihoin oli myrkyttänyt kehoani niin pitkään, että tunsin olevani valmista tavaraa arkkuun, jossa lukee luuseri.

Tänään tuo on kumminkin mennyttä ja aikomukseni on kehittyä vuosi vuodelta vieläkin paremmaksi. Toki ihminen vanhenee, mutta itselläni on hurja nälkä saavuttaa parempia tuloksia ja siten nuortua. Sitä parempaa synttärilahjaa en voi itselleni antaa ja se korvaa kaiken rahan maailmassa. Se että voi nousta terveenä sängystä, kävellä omin jaloin ja urheilla on jo etuoikeus, enkä voi pitää sitä itsestäänselvyytenä. Se on todellista rikkautta ja hyväkuntoisena olo on kuin miljonäärillä. Monet yleensä pohtivat, että miten tulla rikkaaksi, niin annetaan siihen nyt vastaus:

Järjestelmällinen toisto on se miten tullaan rikkaaksi. Nouset joka aamu ylös ja keskityt täysillä siihen mikä vie tavoitteitasi eteenpäin. Järjestelmällisyydellä tarkoitan sitä, että mietit etukäteen miten toteutat asiat. Silloin homma ei kaadu kiireiden piikkiin. Minä esimerkiksi katson, että menen ajoissa nukkumaan ja varmistan siten että saan sen seitsemän tuntia unta. Sitten aamuksi olen miettinyt aamupalan valmiiksi, että koneistoni lähtee käyntiin ilman, että aikaa menee hukkaan. Sen jälkeen salamana sinne missä työ tapahtuu. Mutta ennen kuin voi tehdä näin, niin pitää herätä todellisuuteen ja nähdä omat tarpeensa. Ilman sitä ei ole kipinää tulla rikkaaksi.
22.3. pidin luennon englanninkielellä omasta elämäntapamuutoksestani.
On tärkeää huomata, jos toistaa pitkään samaa ja mikään ei muutu. Silloin pitää muuttaa jotain. Täytyy mennä jonnekin mikä ei ehkä ole kivaa, täytyy tehdä jotain vastoin aiempia uskomuksia. Täytyy tehdä jotain mikä pelottaa jne. Esimerkiksi painonpudotuksessa aloin syödä puolivälissä enemmän kuin siihen asti ja sitten lisäsin liikuntaa. Kalorimäärän nosto tuntui kammottavalta, koska se kaiken järjen mukaan ei nopeuttaisi vaan päinvastoin. Se kumminkin toimi! Tätä varten kannattaa rakentaa päätavoitteen väliin pieniä tavoitteita ja tarkastella tuloksia. Jos huomaat kehityksen puutteen, niin sitten täytyy toimia.

Viisas on hereillä ja osaa kuunnella ympäristöä. Yläasteen englanninopettajani huomautti useasti siitä miten keikuimme luokan taaimmaisissa pulpeteissa kyyryasennossa. Hän varoitteli huonosta ryhdistä, jonka löytäisimme tulevaisuudestamme. Murrosikäisenä mulkerona olin vain niin tyhmä, etten silloin kuunnellut neuvoja. Silloin ollaan tuhoutumattomia ja jatketaan tuoleilla keikuttelua. Omalla terveydellä keikuttelu jatkuikin sitten huomaamattani aina teinistä aikuisikään. Oikeasti merkitsevät asiat saivat jäädä huomioimatta, koska ne olivat itsestään selvyys. Huonoa ryhtiä ei itsestä huomaa ennen kuin näkee kontrastin.

Kontrastin näkeminen on vain todella vaikeaa, koska itsestä ei huomaa eroja, koska olemme itsemme kanssa joka päivä. Näin kävi ylipainonikin kanssa; en nähnyt sitä ennen kuin minulle tuli huono olo siitä. Laihtumisen jälkeen otin itsestäni vertailukuvan ja tasan vuoden päästä otin uuden samanlaisen kuvan. Kuvasta näki heti, että ryhti oli parantunut ahkeran treenaamisen tuloksena. Näitä asioita on vain vaikea arvostaa, koska useat meistä elävät ”kaikki mulle heti” –mentaliteetilla. Me ihmiset kun emme osaa olla kiitollisia, jos voimme hyvin, vaan itkemme tyhjästä.
Ne välivaiheet, joita tarkastella matkan aikana.
Tämä on samanlainen efekti, kuin pistäisit euron iloisesti hymyilevään säästöpossuusi joka päivä. Yhtä ainoata kolikkoa ei juuri arvosta, mutta vuodessa tallelokeroon kertyy 365 euroa. Sama pätee omaan kuntoon. Ollessani salilla viime joulukuun 14. päivä, näin siellä vanhuksen treenaamassa. Kuten minäkin, hän oli noussut aamu viideltä treenaamaan. Meidän erona oli varmaan 35-40 vuotta. Eihän tuollaista voinut kuin kunnioittaa. Olisin pirun iloinen, jos vielä noin monen vuoden päästä olisin valmis tekemään kyykkyjä salilla.

Nykytietämyksen mukaan yli nelikymppisen voimaharjoittelua harrastamattoman ihmisen lihasmassa vähenee noin 0,5% vuodessa. Tuo tarkoittaisi 35-40 vuoden päästä noin  17-20% lihaskatoa. ”Ennen vanhaa miehet olivat rautaa” –sanonta pätee kyllä, koska nykytekniikka on luonut meille todella paljon keinoja välttää lihastyötä.  Emme näe sitä mitä teemme itsellemme, vaan haaveilemme taloudellisesta hyvinvoinnista. Yksi ostaa itselleen auton, toinen talon ja kolmas jalokivillä koristellun anustapin. Taloudellisesta näkökulmasta katsottuna maailmassa on kolmenlaisia ihmisiä: persaukisia, keskiluokkaisia ja rikkaita. Mutta, onko rahassa kylpevä ihminen onnellinen, jos vartalo pettää?
On tärkeää hankkiutua sellaisten ihmisten joukkoon, jotka tietävät enemmän kuin sinä ja ottaa nöyrästi niin paljon tietoa vastaan kuin mahdollista.
Jokainen päivä on mahdollisuus laittaa kolikko säästöpossuun tai tehdä jotain terveyden eteen. Näillä ajatuksilla; tahdon vartaloni sekä mieleni olevan sellaisessa kunnossa, että vaikka minulta riistettäisiin kaikki maallinen omaisuus, niin siitä huolimatta tuntisin itseni maailman rikkaimmaksi persaukiseksi!

Jos murehditte tänään, niin saatte murehtia myös seuraavat 365 päivää. Sen sijaan asettakaa tavoite ja miettikää vaiheittainen nousu tavoitteeseen. Älkää nurisko, jos vatsassa on vähän löysää tai tietty rautamäärä ei nouse, vaan tuumikaa missä olette 365 päivän päästä. Pitäkää kivaa sen homman kanssa mitä teette ja omistautukaa sille. Siten minä pudotin painoni ja siten aion rakentaa massaa seuraavan vuoden aikana. Katsotaan sitten vuoden päästä mitä kirjoitan 38-vuotiaana. Veikkaan, että olen silloin kunnoltani ja vartaloltani lähempänä bodauksen rahasäiliötä, mitä yksikään karhukopla ei tyhjennä.

Kuten parturini sanoi viime tiistaina:

"Jaakko, I know what you are doing. After one year from now, you are going to be huge. Every day you are going to that gym. I see you."

Onnea myös muille merkkipäivää juhliville!

-Jaakko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.