sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

LUONNOLLINEN VEGAANI PROTEIINI SMOOTHIE!


Ankara Kropparemppa täyttää nyt pyöreitä viidenkymmenen blogikirjoitukseni muodossa. Kirjoittaminen on ollut antoisaa jakamalla kokemuksiani tavoitteideni kanssa. Tuon kunniaksi pistetään jakoon dataa ruokailusta.

Halusin muokata täysin uudenlaisen aamupalan, koska kvinoan ja linssien keittäminen on pitkäkestoista puuhaa. Sen ajan käyttäisin mieluummin jo salilla. Siksi mietin, että pitää olla jotain, jonka saa vain heittää naamaan ilman kummempia säätöjä.

Monet vegaanibodarit maailmalla ovat ladanneet Youtubeen oivalluksiaan vegeproteiini smoothieista. Monet heistä ovat lisänneet mukaan herne-, soija-, tai hamppuproteiinijauhoja. Itse olen aktiivisesti koettanut vähentää proteiinivalmisteiden käyttöä, mutta välillä niihin on pitänyt turvautua. Sen suhteen tutkimusmatkani on vielä kesken.

Sitten on näitä kavereita, jotka heittävät mukaan vain hampunsiemeniä ja sanovat sen olevan tarpeeksi. 25 grammassa hampunsiemeniä on vain 5grammaa proteiinia. En lähtisi juhlimaan ihan sillä, koska jos tavoitteenani on saada päivän aikana 2,5g proteiinia rasvatonta painokiloani kohti, niin silloin aamupalan yhteydessä tarvitsen proteiinia vähintään noin 40g. Muuten loppupäivä menee ihan saatanalliseksi tankkaamiseksi tai sitten joudun taas turvautumaan lisäravinteisiin.

En silti halua pilkata näitä youtuben sankareita (nyt olen itsekin yksi heistä). Sain heiltä paljon vinkkejä ja otin omiin keitoksiini mukaan omasta mielestäni parhaat palat. Se vaati vähän jumppaa pääkopassa, mutta lopulta sain kasaan ihan mukavat aineet, joista pääosissa ovat seuraavat:
HÄRKÄPAPUROUHE: Tässä on todella voimakas maku. Itse en juuri ole pitänyt siitä, koska lämpimän ruuan seassa tämän läsnäolon todellakin huomaa, eikä mitenkään positiivisella tavalla. Toki voin syyttää myös omaa maustamisentaitoa. Härkäpapurouheen etuna on kumminkin proteiinin määrä 47/100g.
HERNEROUHE: Tästä saan kiittää vanhaa Erkkiä, joka toi kauppoihin erittäin edullisen tuottteen. Kävin hänen kanssaan puhelimessa mielenkiintoisen keskustelun mm. Suomen herneviljelyn tilasta. Proteiinin osuus 22/100g.

PELLAVANSIEMENROUHE: Tästäkin irtoaa mukavasti proteiinia, joka on 24/100g. Pellavansiemenillä on myös paljon terveysvaikutuksia, joita en viitsi listata tähän, mutta jokainen osaa käyttää googlea.
HAMPUNSIEMENET: En tuossa ylempänä todellakaan kritisoinut hampunsiemeniä. Ne ovat erinomainen proteiinin lähde, mutta niitä pitäisi vetää tuhottoman paljon, että saisi tarvittavan määrän prodea yhdellä ruokailulla ja vegaanina suosin monipuolisuutta. Lisäksi nämä on pirun kalliita, joten niiden käyttö oikeassa suhteessa tekee niiden hyödyllistä taloudellista. Hampunsiemenissä proteiinia löytyy 20/100g.


Näissä siis pääsääntöiset proteiinin lähteet. Moni varmaan miettii, että miten näistä suolaisen kuuloisista ruoka-aineista saa tehtyä maukkaan smoothien. No mennään siihen seuraavaksi.

PERUSASIAT
Härkäpapurouhetta 50g
Hernerouhetta 50g
Pellavansiemenrouhetta 50g
Vadelmia 200g

Nämä laitan illalla kattilaan ja lisään mukaan 300ml mantelimaitoa. Lisään sen verran vettä, että kaikki nämä ainekset ovat nesteen peitossa. Sitten kattila jääkaappiin odottamaan aamua. Annan näiden rouheiden pehmetä nesteessä, että ne laajentuvat ennen syömistä, sekä pehmenevät helpompaa blendausta varten. Samoin jäiset pakastevadelmat sulavat näppärästi yön aikana.

YRITYS NUMERO 1.
Ensimmäisellä kerralla heitin yllä olevat blenderiin ja siihen kaveriksi pari limeä. Toivoin vadelmien ja limejen tekevän hyvän yhdistelmän peittämään härkäpapurouheen maun. Olin väärässä. Yleensä kokkailemani ruuat ovat vain polttoainetta, joten en juuri välitä mausta. Siksi olenkin aina sanonut, että älkää tehkö perässä, jos etsitte makuelämyksiä. Nyt tällä kertaa maku oli jo liian styrdiä jopa minulle ja totesin, että haluan tästä miellyttävämmän makuista.

Olin jo kaatamassa koko paskan mäkeen, mutta sitten hain kaupasta sokeria, ja sekoitin 20g sitä mukaan. Tavaran joi nyt paljon mieluummin, mutta se sokeri jäi vaivaamaan mieltä. Olen nimittäin laihdutuksesta saakka ollut sitä vastaan. Tämä tarkoittaisi 20g lisättyä sokeria vuorokaudessa lisää. Sama kun vetäisin joka päivä pienen määrän karkkia.

YRITYS NUMERO 2.
Seuraavalla kerralla resepti meni näin:

Härkäpapurouhetta 50g
Hernerouhetta 50g
Pellavansiemenrouhetta 50g
Vadelmia 200g
Mantelimaito 300ml
Lime 80g

Sitten uutuutena:

Appelsiini 200g
Kiivi 80g
Päärynä 160g
Ananasmurska 220g
Taateli 40g

Nyt se oli jo paljon paremman makuista ja tästä määrästä toisen puolen sai jääkaappiin varastoon odottamaan seuraavaa päivää.

YRITYS NUMERO 3.
Halusin silti vielä parantaa proteiinin määrää, niin muutin koostumusta tuplaamalla härkäpapurouheen määrän ja lisäsin mukaan edellä mainitut hampunsiemenet (25g). Sitten vaihdoin makua vaihtamalla vadelmat mustikoihin. Marjojen vaihdoilla pystyy yksinkertaisesti hyödyntämään tätä koostumusta.
 
Kuin iäkästä smurffia joisi, mutta minähän olenkin oman elämäni velho ;)
Yritys numero kolmosen koko annoksen ravintosisältö. Huom! Jos juot vain puolet koko keitoksesta, kuten minä, niin silloin luonnollisesti kuvan makrot puolittuu. 40g Proteiinia yhdellä ruokailulla pitäisi kumminkin olla riittävästi. Kaloreita tässä on 1480Kcal.
Tämän smoothien valmistus vaatii melko kookkaan blenderin. Minä teen tämän kokoisen, koska haluan tehdä samalla vaivalla kaksi annosta, joista toisen säilön jääkaappiin odottamaan huomista. Suosittelen myös pilkkomaan nuo hedelmät etukäteen, niin ne voi sitten vain lisätä mukaan.


Parasta tässä touhussani on luovuuden käyttäminen ja etsiä uusia tapoja ruokkia lihaksia. Se on palkitsevaa toimintaa ja tulosten saavuttaminen tuo suuren ilon. En ole vielä päässyt testaamaan tässä kirjoituksessa esittelemääni uutuutta salilla, koska keksin tämän flunssan aikana. Minulla on kumminkin vahva luotto tämän suhteen ja yllä mainitsemani suuri ilo luo palavan halun päästä kokeilemaan tätä. Katsotaan mitä tuleman pitää, nyt jatketaan viisikymppisiä mukavalla sunnuntailla.

Ravitsevia hetkiä kaikille!

– Jaakko

 PS. Mikäli joku teistä kehittää vastaavia sekoituksia, niin otan niitä ilolla vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.